Oletko sinäkin suuhengittäjä?

Tiesitkö, että ihminen on luotu hengittämään sisään ja ulos pelkästään nenän kautta? Moni hengittää kuitenkin suun kautta, ja se voi olla haitallista.

Tiesitkö, että ihminen on luotu hengittämään sisään ja ulos pelkästään nenän kautta? Moni kuitenkin hengittää suun kautta, ja se voi olla vahingollista. 

Toisinaan suuhengitykseen on rakenteellisia tai terveydellisiä syitä kuten vino väliseinä tai allergia. Mutta monilla se on opittu tapa. Kerron tässä artikkelissa, mitä haittaa suuhengityksestä voi olla terveydelle ja miksi kannattaa opetella hengittämään nenän kautta. 

Ihan alkuun kannattaa tehdä kaksi testiä, joiden avulla voit saada selvyyttä siitä, hengitätkö nenän vai suun kautta. 

1) Pese kädet. Istu tai seiso rennossa ja mukavassa asennossa. Nosta jompikumpi käsi kasvoille kupiksi nenän ja suun eteen. Hengitä normaalisti sisään ja ulos. Kun hengität ulos, tuleeko lämmin ilmavirta nenästäsi vai suustasi?

2) Käy rennolla kävelyllä. Kiihdytä hieman tahtia. Mitä tapahtuu hengitykselle? Hengitätkö nenän kautta ja pysyykö suu kiinni? Vai avasitko suusi ja aloit hengittää suun kautta?

Jos huomasit hengittäväsi suun kautta, ei hätää. Se on nykyään hyvin yleistä. Syitä ovat mm. stressi, astma, nenän vino väliseinä sekä turvonneet limakalvot hengitysteissä. Mutta monilla se on vain opittu tapa. Hyvä uutinen on se, että tavasta voi oppia pois ja omaksua paremman tavan tilalle, tässä tapauksessa nenähengityksen. 

Olin itsekin krooninen suuhengittäjä ja huomasin hengittäväni suun kautta silloinkin, kun sille ei ollut mitään tarvetta. Hengitysvalmentajakoulutuksen aikana tulin kuitenkin tietoiseksi suuhengityksen haitoista, ja aloin päättäväisesti opetella nenähengitystä. Aluksi omaksuin sen hereillä ollessani ja vähitellen myös unen aikana. Sama on mahdollista sinullekin. 

SUUHENGITYKSEN HAITALLISET VAIKUTUKSET TERVEYDELLE

Ihminen on suunniteltu hengittämään nenän kautta sisään ja ulos. Joogaperinteessä onkin sanonta "nenä on hengittämistä varten, suu syömistä varten". Vaikka ei olisi kiinnostunut joogasta, kannattaa opetella pois suuhengityksestä. Listaan alle syitä, miksi suuhengitys on terveydelle haitaksi. 

  1. Suun kautta hengittäessä elimistöstä poistuu runsaasti kosteutta ja hiilidioksidia. Suun kautta hengittäminen siis kuivattaa hampaita altistaen ne reikiintymiselle. Suuhengitys kuivattaa myös suun ja nielun limakalvoja ja koko elimistöä. Hiilidioksidin poistuminen taas supistaa verisuonia ja hengitysteitä ja tekee näin hengittämisestä työläämpää. 
  2. Suun kautta hengittäessä keuhkoihin pääsee puhdistamatonta, viileää ja kuivaa ilmaa. Tämä voi edistää mm. astman kehittymistä. Se altistaa keuhkot myös taudinaiheuttajille, mukaanlukien korona. 
  3. Kun tutkittiin koronaan kuolleita ihmisiä, havaittiin, että he olivat olleet suuhengittäjiä. Tällöin keuhkojen alaosiin oli päässyt heti tartunnan alkuvaiheessa suuria määriä viruksia. (Ks. https://www.is.fi/kotimaa/art-...)
  4. Suuhengitys saa helposti aikaan sen, että hengitys on liian nopeaa ja pinnallista. Englanniksi tätä kuvataan sanoilla "too high and too fast". Hengitys on siis ylhäällä rintakehässä. Tällöin iso osa keuhkojen kapasiteetista jää käyttämättä. Tälläinen hengitystyyli on nykyään hyvin tavallinen, ja se voi altistaa mm. ahdistukselle ja unettomuudelle. Voit katsoa aiheesta tekemäni YouTube-videon täältä: 
    Voiko väärä hengitystekniikka aiheuttaa ahdistusta?

Jos haluat tietää lisää siitä, miten monin tavoin hengitys vaikuttaa terveyteen ja oppia helppoja terveyttä edistäviä hengitysharjoituksia, tilaa ilmainen työkirjani Hengitä itsellesi hyvä olo täältä.